Як корозія псує лежані труби?

лютий 20, 2018 | Перегляди: 942 |

Не рідкістю є ситуації, коли продукція трубного металопрокату може довгий час зберігатися на складі до моменту її реалізації. Однак трапляється, що вироби занадто довго не йдуть в застосування і втрачають ряд своїх властивостей. У таких випадках така труба з розряду нової потрапляє в категорію б/в, а саме лежалої, і не може застосовуватися без проходження спеціальних відновлюють робіт.

Але які саме негативні зміни можуть статися?

Основною і найбільш значущою є корозія. Корозія - це мимовільне руйнування металів і сплавів в результаті хімічної, електрохімічної або фізико-хімічної взаємодії з навколишнім середовищем. Залізо присутнє в сплаві будь-якого сталевого прокату. При взаємодії з водою і киснем, воно починає окислюватися. Це викликає утворення оксиду заліза, або простіше кажучи, іржі. Спочатку цей шар не перевищує мікрона. Однак, чим довше виріб знаходиться під негативним впливом вологи і температури, тим цей шар стає більшим. Згодом процес іржавіння проникає все глибше і може викликати достатньо серйозні пошкодження, аж до наскрізних отворів. Безшовні труби менше схильні до корозії, ніж ті, що мають зварний шов, саме тому вони дорожче зварних. Саме в місцях зварювання корозійні процеси виникають частіше.

Класифікація корозії

Головна класифікація проводиться за механізмом протікання процесу іржавіння. Розрізняють два види: хімічну і електрохімічну корозію.

  1. Хімічна корозія - це процес, при якому відбувається окислювальна реакція при взаємодії металу з агресивним зовнішнім середовищем. Цей вид корозії відбувається не під впливом електричного струму, а через те, що руйнується матеріал (метал), який у той самий час є сприяє відновленню елементів середовища.
  2. Якщо говорити про електрохімічну корозію, то в цьому випадку руйнування металу викликається його контактом з струмопровідними матеріалами.

Відомо близько 30 видів корозії. Однак, для продукції трубного металопрокату, а саме лежаних труб, можна виділити 4:

  1. щілинний - посилене руйнування в щілинах, тріщинах;
  2. місцевий - процес пошкодження, який складно побачити неозброєним оком;
  3. поверхневий - характеризується рівномірним руйнуванням по всій поверхні і визначається товщиною шару (в мм), що руйнується протягом року;
  4. виразковий - корозія, яка призводить до утворення піттінгів, тобто виразок, порожнин, що починаються на його поверхні. Зовні піттінг проявляється у вигляді заглиблень на поверхні металу.

Не складно здогадатися, що всі ці процеси вкрай згубно впливають на стан і якість лежаних виробів.

Способи захисту труб від корозії

Існує безліч способів захисту, своєчасне застосування яких здатне значно продовжити життя продукції. Найпопулярнішими можна назвати:

  • використання корозійно-стійких матеріалів при виробництві;
  • застосування електрозахисту;
  • ізолювання поверхні труби від впливу факторів зовнішнього середовища;
  • вплив на навколишнє середовище для зниження її негативного впливу на труби.

Перший варіант можна здійснити тільки на етапі виробництва прокату, що робить його досить дорогим. Другий варіант не менше дешевий, так як полягає в замиканні електричного кола на будь-який інший зразок металу поряд з лежаними трубами. При цьому корозія відбувається на поверхні іншого металу, минаючи продукцію, розміщену на зберігання. Для організації такого захисту необхідний постійне джерело енергії, що вимагає додаткових витрат. При третьому варіанті на поверхню наноситься спеціальне покриття з мастики, лаку, емалі або сплаву цинку, магнію або алюмінію. По мірі висихання, шар застигає і діє як панцир, позбавляючи доступу до поверхні вологи, температури або хімічних речовин.Останній варіант передбачає обробку поверхні прокату інгібіторами - речовинами, які "притягують" молекули, що уповільнюють процес корозії. Мінімізації негативного впливу зовнішнього середовища також сприяє обробка продукту (вода, нафта, газ), який в подальшому буде транспортуватися по трубопроводу. Як ми змогли переконатися, вибір лежаних б/в труб вимагає не меншої уваги, ніж вибір і купівля відновлених б/в виробів. Співробітники нашої бази з радістю допоможуть вам розібратися у всіх тонкощах трубного б/в прокату і допоможуть знайти оптимальне рішення.

 

 


Металобаза у Києві- центральний офіс бульвар Верховної Ради, 34, Київ, Україна

Міський

Мобільний

Металобаза у Полтаві Полтава, вул. Ковпака 37

Мобільний

Металобаза у Дніпрі Дніпропетровськ, просп. Богдана Хмельницького 122

Міський

Мобільний

Склад металопрокату у Києві вулиця Будіндустрії 7, Київ

Мобільний

Металобаза у Борисполі вулиця Глібова 7, Бориспіль, Київська область

Мобільний

Металобаза в Чернівці: профільні, зварні, безшовні, котельні труби вулиця Осіння, 2А, Чернівці, Чернівецька область, Україна, 58000

Мобільний

Металлобаза в Запоріжжі Крива бухта 2 , Запоріжжя, Запорізька область, Україна

Мобільний

Металлобаза в Херсоні Херсон, Херсонська область, Україна николаевское шоссе 5 км

Мобільний

Металобаза в Одесі Одесса, Одесская область, Украина

Мобільний

Металобаза в Черкасах Черкассы, Черкасская область, Украина

Мобільний

Металобаза в Лодзь Traktorowa 23A, Лодзь, Польша

Мобільний

E-mail